Strefa marek
Dieta w cukrzycy

EAN:

9788301239404

Wydawnictwo:

Rok wydania:

2024

Oprawa:

broszurowa

Format:

210x148 mm

Strony:

260

Cena sugerowana brutto:

74.00zł

Stawka vat:

5%

Cukrzyca, coraz częściej określana epidemią XXI wieku, dotyczy już przeszło 3 mln Polaków, a liczba chorych, w tym dzieci i młodzieży, nieustannie rośnie. Choroba charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, który może wynikać z różnych przyczyn: np. niedoboru insuliny w cukrzycy typu 1 czy oporności komórek na insulinę w cukrzycy typu 2. Podstawowym elementem terapii, obok farmakoterapii, jest odpowiedni sposób odżywiania. Brak leczenia prowadzi do wielu powikłań, a także skrócenia długości życia.

"Dieta w cukrzycy" to poradnik dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2, który kompleksowo wyjaśnia mechanizmy choroby, prowadzi czytelnika przez najważniejsze zagadnienia z nią związane oraz daje wsparcie i narzędzia pozwalające zdrowo żyć.

Napisany został przez Angelinę Ziembińską, wieloletnią diabetyczkę, edukatorkę diabetologiczną i autorkę bloga, przy wsparciu merytorycznym dr hab. n. med. Anny Jeznach-Steinhagen, cenionej diabetolożki i propagatorki wiedzy o cukrzycy, związanej z Zakładem Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Książka dedykowana jest osobom chorującym na cukrzycę typu 1 i 2, ich bliskim oraz edukatorom diabetologicznym.