Strefa marek
Tradycje kulinarne Szwecji

EAN:

9788365520531

Wydawnictwo:

Rok wydania:

2021

Oprawa:

broszurowa

Format:

235x165x17 mm

Strony:

240

Cena sugerowana brutto:

64.00zł

Stawka vat:

5%

Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o tym, co jedli wikingowie, ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. To również historia produktów i ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni.
Tradycje kulinarne Szwecji to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek kulturoznawcy, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród.